У Харківській області не вистачає дров: планують вирубувати ліси

Обласна рада має надати дозвіл на вирубку лісів.

На Харківщині не вистачає дров для військових та населення. Через це один з лісгоспів просить надати дозвіл на вирубку лісу у межах природно-заповідного фонду. Щоправда вирубку планують проводити санітарну та вибіркову. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної ради.

Так, з відповідним запитом до облради звернулось Державне підприємство "Чугуєво-Бабчанське лісове господарство". Лісгосп просить надати дозвіл на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

За інформацією в.о. начальника управління правового забезпечення діяльності ради виконавчого апарату обласної ради Іллі Крючкова, останній раз санітарна вирубка об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення лісового господарства проводилась 10 років тому. Наразі така вирубка дозволить очистити ліс від хворих дерев, та забезпечити військових і населення дровами.

За словами директора Департаменту захисту довкілля та природокористування  Харківської обласної військової адміністрації Андрія Нерети, зараз потреба області в дровах складає 324 тис. куб метрів, задовольнити яку наявними можливостями дуже важко. Особлива ситуація склалась в Чугуївському районі, де не розмінованими остаються лісні масиви Вовчанщині та Куп'янщини.

"Починати лісозаготівлю без розмінування неможливо, тому є дефіцит дров. Очікується, що допомогу в розмінуванні нададуть міжнародні місії через відповідний проміжок часу, але дрова потрібні вже зараз і військовим і соціальним об’єктам. Тому ми просимо дозволити санітарні вибіркові вирубки в межах Чугуєво-Бабчанського лісового господарства", - зазначив Андрій Нерета.

За словами депутата обласної ради Валерія Білокудрі, необхідно налагодити дійсний контроль за проведенням санітарних вирубок.

"Крім цього, в області є великі площі лісів, де були великі пожежі. Ці площі треба розчищати, щоб висадити нові ліси. Розчищення цих площ може дати набагато більше дров, ніж санітарна вирубка", - сказав Валерій Білокудря.

Як зазначив перший заступник начальника Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Лисенко, планується на 373 га площ лісового господарства заготовити 17 тис. куб метрів дров.

"Санітарні вирубки узгоджені та рекомендовані відповідними структурами. Крім розчищення буреломів буде отримана саме дров'яна лісова продукція, а не ділова. Лісгосп готовий надати депутатам всі можливості для контролю за санітарними вирубками на його території. Важливо також урахувати, що постачати дрова набагато дешевше саме тим замовникам, які находяться поблизу лісового масиву, щоб уникнути зайвих затрат на транспортування", - зазначив Олександр Лисенко.

За умови доопрацювання з урахуванням доручення постійної комісії рекомендувати винести проєкт рішення обласної ради про надання лісгоспу дозволу на спеціальне використання природних ресурсів на розгляд пленарного засідання сесії обласної ради.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Учора ввечері харків’яни чули вибухи: обстріл зруйнував житловий будинок. Росіяни обстріляли мирних мешканців з РСЗВ. Учора ввечері мешканці Харкова та області чули потужні вибухи. Близько 20:50 спостерігачі у місцевих телеграм-каналах писали про вильоти ракет з російського Бєлгороду та про "прильоти" в області. Вже о 21:00 начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов написав про постраждалих.

Крім того, залишається високою мінна небезпека. У с. Пришиб, що в Ізюмському районі, підірвався на міні 50-річний чоловік. На жаль, загинув на місці. За добу піротехніки в області ліквідували 122 вибухонебезпечних предметів.

У Харкові презентували пам’ятну медаль "Місто героїв –Харків": де можна придбати. Медаль презентували біля Дзеркального струменю. 21 листопада 2022 року в День Гідності та Свободи в Харкові, який дев’ять місяців мужньо протистоїть масованому терору російських загарбників, відбулася презентація пам’ятної медалі "Місто героїв - Харків". 

Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на прес-службу Нацбанку України. Медаль було презентовано Головою НБУ Андрієм Пишним разом із харківським міським головою Ігорем Тереховим. Презентація пройшла біля одного з сучасних символів Харкова – альтанки-фонтану "Дзеркальний струмінь", він також зображений на пам’ятній медалі разом з іншими рідними для харків’ян пам’ятками міста.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися