У Харкові та Харківській області світло можуть вимикати на 8-9 годин – обленерго

Графіки погодинних відключень діють разом з аварійними.

У Харкові та області декілька днів світла може не бути по 8-9 годин. Про це повідомили у "Харківобленерго".

Як розповіла SQ речник компанії Марина Шевченко, щоденні тривалі відключення електроенергії в Харківській області та інших регіонах країни – це наслідок семи хвиль ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури з боку Російської Федерації.

За словами представника "Харківобленерго", зараз у Харківській області діють одночасно і аварійні, і погодинні графіки відключення. І якщо на Харківщині світла може не бути 8-9 годин, є області, де електрику відключатимуть на 12 годин і більше, аж до доби.

На Харківщині на даний момент електроенергію вимкнули у всьому Первомайському – і на невизначений термін. Така сама ситуація у Лозовій. Як зазначили в обленерго, аварійні відключення не стосуються лише звільнених територій Харківщини, це зроблено, щоб підтримати людей, які пережили окупацію та місяцями були без світла, води та зв'язку із зовнішнім світом.

Зазначимо, що на засіданні Уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що у містах України навантаження відключень електроенергії можна рівномірно розподілити між усіма споживачами, щоб світло вмикали в оселях принаймні на 5-6 годин на день.

"Наразі виробництво електроенергії в країні покриває 70% від потреб у споживанні, 30% – дефіцит, який коригується обмеженнями споживання.

Так, ситуація складна, є дефіцит. Але при дефіциті в системі в 30%, витратах мережі та першочерговому заживленні критичної інфраструктури, для населення в кожній області залишається 50-60% на покриття потреб.

Цього достатньо, щоб рівномірно розподілити навантаження вимушених відключень між усіма споживачами, щоб у людей вмикали світло принаймні на 5-6 годин на день", – сказав Шмигаль.

Водночас прем’єр повідомив, що енергосистема України лишається цілісною, незважаючи на постійні обстріли.

Він додав, що перед обленерго зараз стоять два завдання: не перевищувати надані їм ліміти електроенергії та мінімізувати нерівномірні відключення.

"Не допустимо, що в одних будинках не було світла по 20-30 годин, інколи по 40 годин, тоді як інші лишаються зі світлом цілодобово. Це питання спрведливості", – сказав Денис Шмигаль, додавши, що місцева влада має пояснювати людям, чому не відключають деякі будинки.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися