Чи на часі дерусифікація у Харкові та Харківській області?

У Харкові та області повільно, але все ж проходить перейменування топонімів та демонтаж радянщини.

Напередодні річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну у Харкові заговорили про перейменування топонімів. Впродовж року у місті йшли бойові дії, Харків оговтувався від обстрілів та руйнувань, та навіть зараз ворожі війська продовжують випускати ракети по житлових кварталах та критичній інфраструктурі.

Все ж активісти не полишають тему русифікації у місті-герої та населених пунктах Харківської області. У Харкові залишилося багато радянських згадок: назви вулиць та провулків, макети радянських орденів, пам’ятники, назви топонімів та установ. Навіть суди у місті носять у назвах прізвища Леніна, Фрунзе та інших.

Портал "Коментарі. Харків" поставив питання волонтерам міста, які роблять дуже багато для того, щоб місто повернулося до нормального життя. Все ж таки, чи на часі саме зараз проводити роботу з перейменування топонімів, або потрібно дочекатися Перемоги?

"Затягуючи перейменування та тотальну декомунізацію, ми лише відкладаємо у часі те, що повинно було статися багато років тому. Будь який час, будь які події, слід розглядати виключно в концепції нових можливостей. Особливо, коли це йдеться про державу.

Зараз ворог, який уособлює собою всі найжахливіші та найгірші риси радянського союзу, зносить з лиця землі наші міста і села. Тому одна з відповідей,яку ми повинні надати, це тотальне знищення всього, що нагадує радянський союз та росію. Це ще один фронт – топонімічний, якщо можна так його назвати. І ми повинні одержати на ньому розгромну перемогу. Тому, на мою думку, в питаннях декомунізації, демонтажу всього радянського та російського немає ніякого "не на часі" - треба робити тут і зараз. Right here, right now", – зазначає депутат Харківської міської ради, волонтер Олександр Абрамов.

Харківська волонтерка Наталя Попова підкреслює, що декомунізація/дерусифікація зараз особливо актуальні, тому що усі "герої", якими наповнювали Харків ще у радянські часи, не мають жодного відношення до Харкову та до Харківського регіону, а були частиною того процесу, який просто стирав з історії та намагався стерти все українське, наше спадщину та нашу культуру.

"В області процес перейменування відбувається набагато легше, як на мене, з тієї причини, що там люди, дякувати Богові, від народження більшість україномовні, їм вдалося зберегти культуру, вдалося зберегти мову.

Харків же став російськомовним містом за радянських часів. І зараз дуже актуально тих людей, які були причетні до знищення всього українського, самих українців у певні періоди, прибрати з назв вулиць, прибрати їхні пам'ятники та прибрати з нашої історії", – говорить Наталя Попова.

Що стосується діячів російської літератури, то волонтер вважає, що вони намагалися відтворити образ чогось великого лише властивого одному народу – російська душа, відкритість, доброта, боротьба за чесність і правду – були притаманні у російській літературі лише росіянам.

"Завдяки цьому це стало одним із "дзвіночків", спираючись на які вони пішли на нашу територію. Росіяни заявили, що тільки вони розуміють і відчувають, що правильно. Це їм прищеплювала російська література. І коли ми говоримо, що треба перейменувати (слава Богу, його перейменували) театр імені Пушкіна або чи має стояти його пам'ятник, то моя суб'єктивна думка, що ні", – зазначає Наталя Попова.

Нагадаємо, що зараз харків’ян запрошують долучитися до обговорення щодо перейменування топонімів, пов’язаних з російською федерацією. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

З пакетом пропозицій з перейменування вулиць міста можна ознайомитися за посиланням. Наразі перейменувати пропонують 18 топонімів: це вулиці, провулки та узвози.

Також Харківський міський голова Ігор Терехов зазначав, що процес перейменуванняпередбачатиме громадські обговорення та здійснюватиметься покроково.

"Ми не всі вулиці разом перейменовуватимемо, бо це неможливо. Це заплутає людей, а ще перейменування пов'язані зі змінами у певних документах, тому я хочу, щоб ми це робили крок за кроком, щоб максимально не завдавати незручностей людям", - зазначив міський голова.

Також у Харкові демонтували макет радянського ордену, що "красувався" на одній з будівель.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися