Без світла, опалення та води: чого очікувати харків'янам восени та взимку

Комунальні підприємства звітують про достатню підготовку до можливих блекаутів

Восени минулого року окупанти систематично завдавали ударів по критичній інфраструктурі. В Україні траплялися тимчасові масштабні відключення електропостачання, а разом зі світлом нерідко зникали вода та опалення.

Наступний опалювальний сезон, на думку української влади та експертів, буде значно складнішим торішнього, адже ремонтні роботи на енергетичних об'єктах тривають, а ворог вже готується до нових нищівних ударів.

Однак попри загрози та виклики у Харкові намагаються максимально підготуватися до холодного періоду. Портал “Коментарі. Харків” дізнався у підприємств - постачальників послуг, що відбуватиметься з опаленням, водою та світлом у Харкові. 

Що відбуватиметься з опаленням у Харкові у випадку блекаутів

У КП “Харківські теплові мережі” розповіли, що минулий опалювальний сезон був надзвичайно складним. Через аварійні відключення електричної енергії в місті  виникали раптові втрати тиску у теплових мережах, гідравлічні удари і як наслідок виникали численні дефекти на магістральних, внутрішньоквартальних теплових мережах, внутрішньобудинкових системах, виходили з ладу котли, турбіни, мережеві насоси, двигуни. Після кожної такої ситуації доводилося відновлювати циркуляції теплоносія, підіймати гідравлічні режими та усувати дефекти.

На компідприємстві повідомили, що з весни готувалися до наступного опалювального сезону - ремонтували мережі, перекладали труби тощо. Однак були введені й нові рішення для забезпечення безперебійного постачання тепла у випадку блекаутів у місті.

“На тих теплових джерелах, де це було можливо, підприємство впровадило системи резервного живлення - було встановлено генератори, які дозволять працювати обладнанню котелень. Також, вбудованими генераторами забезпечені блочно-модульні котельні, які розташовані у різних районах міста”, - розповіли у “ХТМ”. 

Також за підтримки країн-партнерів підприємство отримало обладнання для встановлення 5 міні-ТЕЦ на котельнях. Це також дозволить продовжувати роботу об'єктів теплопостачання у разі блекаутів.

Щодо можливості забезпечити харків'ян безперебійним опаленням у “ХТМ” зазначали, що теплопостачання залежить не лише від ефективності роботи обладнання підприємства, але й від безперебійного постачання газу та води до об'єктів. Однак торішній опалювальний сезон дав можливість оптимізувати взаємодію персоналу підприємств, щоб максимально оперативно відновити споживачам постачання тепла та гарячої води.

На підприємстві не назвали райони Харкова, де можуть виникнути найбільші проблеми з опаленням у разі припинення електропостачання. “Зараз складно давати будь-які прогнози, через те, що невідомі причини, з яких можуть виникнути проблеми з постачання електричної енергії, тривалість відключення, як це вплине на енергосистему в цілому”, - пояснили у “ХТМ”.

Що буде з водою у Харкові восени та взимку

Готувалися до складної осені та зими й в КП “Харківводоканал”. Там повідомили, що з лютого 2023 року проводиться робота зі встановлення дизель-генераторів на підпорядкованих насосних станціях м. Харків та області. “Метою цих заходів є безперебійне забезпечення населення Харкова послугами водопостачання та водовідведення, а також запобігання можливим техногенним аваріям та екологічним катастрофам”, - зазначили на компідприємстві.

У КП повідомили, станції водовідведення, що безпосередньо задіяні в технологічному процесі перекачування стоків, забезпечені генераторами у повному обсязі. Також генераторами забезпечені всі районні ділянки управління з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем комплексу “Харківводовідведення”. Це дозволить бригадам виконувати під час блекаутів та за відсутності електропостачання аварійні та заплановані ремонти. Генератором забезпечена лабораторія контролю якості води.

На компідприємстві зазначили, що у разі виникнення проблем з постачанням води харків'яни можуть набрати воду в водорозбірних колонках. Також при виникненні критичної ситуації зі світлом оперативно здійснюється підвезення води автоцистернами підприємства. 

Дізнатися місця розташування автоцистерн та вуличних колонок можна за телефоном 15-33. Також адреси вуличних колонок, вказані на офіційних інформаційних ресурсах підприємства.

Щодо районів міста, де можуть виникнути проблеми з постачанням води та водовідведенням, на компідприємстві уточнили: “Підприємство відповідально підійшло до забезпечення своїми послугами харківʼян та розв'язання питання водопостачання та водовідведення абонентів. Тому всі важливі обʼєкти для вирішення цих завдань забезпечені альтернативними джерелами електропостачання в усіх районах міста”.

Чи буде світло у Харкові восени та взимку

На головне питання усіх споживачів - чи будуть застосовувати графіки погодинних відключень світла та якими вони будуть за тривалістю, у АТ “Харківобленерго” не відповіли. Там пояснили, що у зв'язку зі складною ситуацією в енергетичній сфері держави, яка виникла внаслідок ворожих атак з боку рф, оператор системи (ПАТ “Національна енергетична компанія “Укренерго”) при необхідності може вводити обмеження для всіх категорій споживачів, щоб зменшити навантаження на  мережі, підтримати стале балансування енергосистеми та уникнути повторних аварій після того, як електромережі були пошкоджені ракетними обстрілами та атаками дронів. 

“У разі отримання системного попередження про загрозу виникнення надзвичайної ситуації в об'єднаній енергосистемі оператор системи розподілу має вжити заходів попередження та реагування щодо запобігання надзвичайної ситуації або мінімізації її наслідків”, - пояснили у “Харківобленерго”.

Тобто можуть застосовуватися:

  • графіки погодинних відключень (ГПВ),

  • графіки аварійних відключень (ГАВ),

  • спеціальні графіки аварійних відключень (СГАВ). 

“Усі графіки складаються таким чином, щоб працювала критична інфраструктура: теплові мережі, насосні станції, лікарні, військові об'єкти, метро, наземний електротранспорт та інші об'єкти. Водночас товариство у своїй роботі враховує прохання щодо сталого енергозабезпечення підприємств, що мають значення для оборони України в період воєнного стану, вугледобувних та нафтогазовидобувних підприємств, щодо пріоритетного електроживлення об'єктів інфраструктури та технічних засобів електронних комунікацій”, - зазначили у компанії.

У “Харківобленерго” запевнили, що вживають усіх заходів, необхідних для безаварійного проходження осінньо-зимового періоду, у тому числі здійснюються додаткові кроки для захисту об'єктів критичної інфраструктури.

А тим часом у Міністерстві енергетики відзначили, що графіки відключення світла є, однак застосовувати їх поки не планують. У відомстві попередили, що відключення споживачів можливі у випадку пошкодження енергетичної інфраструктури ворожими атаками під час обстрілів, як це було минулого опалювального сезону.

Раніше “Коментарі.Харків” повідомляли про можливі тривалі відключення світла. За словами експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, світла може не бути до 10 годин.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися