Харків'ян попереджають про телефонних шахраїв

До поліції не припиняють надходити звернення громадян, які постраждали від дій шахраїв

У надскладний для країни час деякі українці не зневажають можливості збагатитися за рахунок своїх співвітчизників. Про це повідомили на офіційній сторінці "Поліція Харківської області" у Facebook.

За інформацією джерела, за весь час війни до поліції надійшло чимало заяв від людей, які стали жертвами шахраїв і втратили гроші. Найчастіше зловмисники дзвонять людям на мобільні телефонні номери та, представляючись співробітником банку, просять надати інформацію про банківську картку та особисті дані. Після того, як людина озвучує нібито оператору банку всі ці дані, шахраї відразу знімають кошти з їхніх банківських карток.

У поліції зазначили, що у подібний випадок стався у червні. Заявниці на телефон зателефонував невідомий і представився співробітником певного банку та запитав деяку інформацію щодо банківської картки жінки. Після того, як вона озвучила всі дані, з її банківського рахунку було списано 25 тисяч гривень.

Другий такий випадок трапився 5 липня. Ще одна заявниця повідомила правоохоронцям, що їй зателефонував начальник служби безпеки банку і сказав їй, що з її банківської картки хтось намагається зняти гроші. Далі схема схожа на попередню - жінка назвала необхідні "оператору" дані, після чого з банківського рахунку зникли 80 000 гривень.

У поліції нагадують, що є ще одна схема, якою часто користуються аферисти. Вони виявляють у соціальних мережах номери мобільних телефонів громадян. Потім у банкоматі вибирають функцію "Зняття коштів без картки". Потерпілому надходить телефонний дзвінок із банку. Найчастіше людина автоматично або не звертаючи уваги натискає цифру "1", чим дає дозвіл на проведення банківської операції. Тим часом зловмисник успішно знімає кошти з картки.

Що потрібно робити:

- У випадку, якщо співробітник банку вимагає надати особисту або конфіденційну інформацію, негайно припиніть розмову з ним;

- Не надайте інформацію про себе та свої банківські рахунки стороннім особам.

- зверніться на гарячу лінію вашого банку та повідомте про дзвінки шахраїв;

– У разі потреби заблокуйте банківську картку до з'ясування обставин, щоб зберегти власні заощадження;

- Якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло:

Харківська поліція закінчила розслідування злочинної діяльності організації шахраїв в інтернеті, що керувалась із в'язниці. Шахраї під виглядом служби доставки обманювали людей.

Харків'янин, намагаючись врятувати сім'ю під час війни, потрапив на шахрайку. 31-річна уродженка Харківської області, яка нещодавно сама змушена була тікати від обстрілів, обманювала громадян, що також рятувалися від війни.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися