Зберігання продуктів у магазинах без світла – на Харківщині нагадали по відповідальність

Зберігання харчових продуктів при відключенні світла має бути з дотриманням усіх норм

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури тривають віялові та аварійні відключення електроенергії в регіонах України. Не оминули ці наслідки і Харківську область. А це в свою чергу негативно впливає на безпечність та якість харчових продуктів в процесі транспортування, зберігання та реалізації.

У ГУ Держпродспоживслужбі Харківщини звертають увагу, що при недотриманні температурних режимів, визначених виробником щодо умов транспортування, зберігання та реалізації харчових продуктів, особливо швидкопсувних, то такі харчові продукти можуть стати небезпечними для споживання та нести загрозу життю та здоров’ю людиною.

Тому для забезпечення належних умов зберігання та реалізації харчових продуктів, рекомендують мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електричного живлення (генератор, сонячна/акумуляторна батареї, безперебійники тощо) на випадок непередбачуваного відключення електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.

У службі нагадали, що на операторів ринку харчових продуктів покладено обов’язок розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), а також проводити ідентифікацію та аналіз небезпечних факторів щодо кожного харчового продукту на кожному етапі технологічного процесу його виробництва та/або обігу, тобто проводити аналіз ризиків у разі відсутності енергопостачання щоб усунути або мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів.

Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!

Нагадаємо, згідно статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" – якщо оператор ринку вважає або має підстави вважати, що харчові продукти, які він ввіз (переслав) на митну територію України, виробив, переробив або обіг яких здійснює, не відповідають вимогам безпечності, він негайно розпочинає процедуру вилучення цих харчових продуктів з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформує про виявлену невідповідність компетентний орган. Якщо такі харчові продукти могли потенційно потрапити до споживача, оператор ринку інформує споживачів про причини їх вилучення та у разі потреби відкликає харчові продукти, якщо застосування інших заходів є недостатнім для досягнення прийнятного рівня захисту здоров’я споживачів.

Звертаємо увагу, що відповідно до частини 1 статті 20 цього Закону – оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися