На Харківщині російські окупанти застосовували фосфорні боєприпаси

Противник застосовував проти українських військ фосфорні боєприпаси

28 березня село Мала Рогань, що на Харківщині, було звільнено від окупантів. Гвардієць Гром розповів про застосування противником фосфорних боєприпасів. Про це повідомляється на сторінці Національної гвардії України у Facebook.

Операцію зі звільнення села Мала Рогань поблизу Харкова проводили силами Збройних Сил України. Грім керував групою нацгвардійців, які брали участь у цих подіях, надаючи допомогу побратимам із ЗСУ. Він повідомив, що супротивник застосовував проти українських військ фосфорні боєприпаси.

Зазначається, що спочатку російські окупанти завдали авіаудару по українським військовим, після чого був обстріл фосфорними снарядами.

"Ми евакуювали поранених різної тяжкості, зокрема з опіками від фосфорних боєприпасів. Таких поранених вивозили насамперед і дорогою ми ще двічі потрапляли під обстріл фосфором", – розповів Грім.

За словами гвардійця, розриви фосфорних боєприпасів легко відрізняються від інших. Він розривається в небі та падає з метрів п'ятдесяти. Видно, як падають великі спалахи. Все навколо швидко спалахує. Виділяється багато диму, він важкий і забиває легені, спричиняє опіки слизової, дихальної системи та очей.

Крім того, як передає гвардієць, російські військові влаштували засідку, намагаючись відрізати шляхи постачання резервів та евакуації з Малої Рогані.

"Нам дуже пощастило. На дорозі лежав нерозірваний снаряд 152 калібру. Водій перед ним пригальмував, щоб його об'їхати, і за метр від нас пролетіла протитанкова керована ракета. Це був, так би мовити, другий день народження нашої групи та бійців, яких ми евакуювали", – ділиться деталями Грім.

Завдяки злагодженим та грамотним діям українських військових, їм вдалося досягти ефекту несподіванки та підійти практично впритул. В той самий час почала працювати російська артилерія та авіація, але це вже не мало значення.

В результаті нашим військовим дісталося багато придатної трофейної техніки та боєприпасів. Багато особового складу противника було ліквідовано.

Читайте також:

• У Харківській області від квітня відбудуться зміни у цінах на проїзд.

• Під Харковом ЗСУ ліквідували російського полковника. Загиблий був командиром 200-ї окремої мотострілецької бригади (військова частина 08275, Печенга). Докладніше читайте у нашому матеріалі.

• У Харківській області під час спроби евакуації з блокадного міста загинув харківський студент та його батько. Про трагедію розповіли в університеті, де навчався загиблий хлопець.

• У Харківській області російські окупанти насильно вивозять людей до РФ. Після цього жодна викрадена військовими людина не виходила на зв'язок і про їхню долю нічого невідомо. Докладніше читайте у нашому матеріалі.

• У Харківській обласній державній адміністрації повідомили, де 31 березня харків'яни можуть отримати гуманітарну допомогу. Наголошується, що адреси пунктів видачі змінилися.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися