Харківські військові розповіли про перший день війни у місті

36 днів наші військові стоять на захисті свого рідного міста Харків та впевнені, що Україна обов'язково переможе у цій страшній війні

Харків'яни, які зараз захищають своє місто, розповіли про перший день війни в Україні та про те, як вирушили боротися з російськими окупантами. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

Один з військових, на прізвисько "Кислий", який раніше служив у лавах Збройних сил України та брав участь в Антитерористичній операції, розповів, що 24 лютого після перших вибухів у місті вирушив до районного військкомату.

"Потім по радіо почув: "Паспорт-код, даємо автомата і на захист Харкова". Я одразу прийняв цю пропозицію, і ось я в лавах Національної гвардії України. Спочатку покликався на посаду рядового. Але зараз на офіцерській. Як і всі мої друзі з першого дня війни, ми покинули свої будинки та пішли на фронт", - зазначив захисник.

Зараз він та його товариші по службі захищають місто Харків Не виникає жодних сумнівів, де наш ворог, і де наші друзі, – ділиться військовослужбовець НГУ "Кислий". Також він зазначає, що наші військові виконують свою роботу добре, зробили потужний укріпрайон. Крім того, за його словами, добре відчувається підтримка нашого народу.

"Волонтери привозять усілякі смаколики. Бойовий настрій дуже високий. Дуже багато учасників бойових дій, а ще молоде поповнення хороше. У мене ще є два рідні брати, живуть у Нью-Йорку і теж багато допомагають, як волонтери", - каже "Кислий".

Другий гвардієць, на ім'я Артем встиг побувати кілька годин у полоні у російських окупантів першого дня війни та опинився в чистому полі під масованими обстрілами. Після цього був звільнений побратимами зі Збройних Сил України. Наразі він продовжує захищати Харків, зокрема, відстежувати диверсантів та коригувальників на околицях міста.

"24 числа о 5.00 нас підняли по бойовій тривозі. Ми вибігли з хлопцями та зайняли позиції для захисту військової частини від нападу. Звідти нас розподілили на екіпажі БТРів, куди входили водій та десант БТР. Потім поставили завдання виїхати в район та зайняти оборону. Там Ми наткнулися на російські війська, пізнавальних знаків не було, коли зрозуміли, що сталося – нас захопили, тут підійшла бригада Збройних сил України, наш квадрат почали накривати гаубиці, сам бій тривав години три, російські відійшли. частина тих, хто приїхав, привели себе в порядок. І того ж вечора були на нових позиціях, захищали наш напрямок від диверсійно-розвідувальних груп", – розповів Артем.

Гвардієць на прізвисько "Борода" зізнається, що першого дня війни дуже міцно заснув, і його розбудив тільки дзвінок з військової частини, там уже оголосили тривогу. Абсолютно не підозрюючи про те, що відбувається, гвардієць вийшов на балкон своєї квартири на околиці Харкова, і на хвилину завмер від побаченого: весь обрій затягли вогняні заграви, раптово розпускалися помаранчеві квіти спалахів, долинали звуки численних вибухів. Раннього ранку дороги виявилися забитими авто, як у години пік.

Я сів у машину і поїхав у частину. Я бачив, як у бік кордону почали вирушати наші для відображення нападу російських військ. Обстріли артилерії, систем РСЗВ, таких як "Ураган", "Град", тут звичайне явище. Буквально три дні тому наша позиція була обстріляна. Проте всі живі, здорові", - запевнив військовослужбовець НГУ "Борода".

Захисники зазначають, що Харків бореться за свою свободу і таку єдність, як зараз, харків'яни ще ніколи не демонстрували. Оборонці міста впевнені, що українці переможуть, бо ми на своїй землі та захищаємо свою державу.

Читайте також:

• У Харківській області від квітня відбудуться зміни у цінах на проїзд.

• Під Харковом ЗСУ ліквідували російського полковника. Загиблий був командиром 200-ї окремої мотострілецької бригади (військова частина 08275, Печенга). Докладніше читайте у нашому матеріалі.

• У Харківській області під час спроби евакуації з блокадного міста загинув харківський студент та його батько. Про трагедію розповіли в університеті, де навчався загиблий хлопець.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися