Експерти розповіли, чи можуть російські окупанти піти у наступ на Харків

Загрози для Харкова зберігаються

Харків чи не щодня перебуває під обстрілами з боку російських окупантів. Чи слід оголошувати у місті евакуацію? Чи може РФ знову атакувати Харків? На відповіді за цими питаннями експерти порталу "Коментарі" звернулися до експертів.

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово і Справа" Валентин Гладких зазначає, що заяви російського військово-політичного командування та пропагандистів свідчать – вони не відмовилися від своїх амбітних та безглуздих планів руйнування суверенітету України та її територіальної цілісності.

Більш того, терористичний спосіб ведення росіянами війни з перших її днів не змінився, включаючи масовані обстріли, в тому числі ракетні, цивільних об'єктів. Внаслідок чого страждає насамперед громадянське населення. Також потрібно усвідомлювати, що об'єктами таких обстрілів може бути будь-який населений пункт України. Очевидно, що зараз ЗСУ, посилені одержаною від партнерів зброєю, мають набагато більше можливостей протидіяти агресивним діям росіян, у тому числі ракетним обстрілам. Втім, повністю ліквідувати цю загрозу навряд чи можливо. Тим більше коли йдеться про населені пункти, розташовані безпосередньо біля російсько-українського кордону. У тому числі й місто Харків, яке майже щодня зазнає обстрілів з території Росії. Найгірше, що навіть якщо ми вийдемо на державний кордон, це не покладе край подібним обстрілам", – наголошує експерт.

Він також звертає увагу, що українська влада схвалює рішення про евакуацію, виходячи з оцінки реальної ситуації та прогнозів її розвитку. Так, наприклад, було схвалено рішення про евакуацію з Донецької та Луганської областей, де ЗСУ героїчно стримують настання загарбників.

"За твердженнями військових експертів, росіяни не мають достатньо сили, щоб повторити наступ на Харків чи Київ. Втім, вони та в березні, за оцінками аналітиків, не мали достатньої сили для повномасштабної війни, але це не стримало їх від вторгнення. Тому і сьогодні вони можуть спробувати розпочати наступ, де завгодно", – прогнозує Валентин Гладких.

Питання в тому, чи продовжує він, наскільки такий наступ може виявитися успішним.

"Як показують останні події, ймовірність цього зменшується у міру нарощування ЗСУ можливостей для знищення окупантів. І президент України Володимир Зеленський має рацію, коли коментуючи жорстокі обстріли великих українських міст – Харкова, Миколаєва – каже, "чим потужніша буде наша зброя і чим більшою буде дальність її застосування, тим швидше закінчиться ця жорстока війна". На превеликий жаль, іншого способу убезпечити наших громадян та наші міста, окрім зброї, у нас немає", – констатує експерт.

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян розмірковує так:

Очевидно, що загрози для Харкова зберігаються. Росія продовжує обстріл. І, на жаль, виключати можливість спроб прориву на Харків, у тому числі з півночі, зі східно-південного спрямування було б легковажно".

І за цих обставин, продовжує експерт, питання евакуації/не евакуації населення мають постійно обговорюватись владою. З поясненнями того, за яких умов обов'язкова евакуація (як на Донбасі) може бути оголошена – і як вона буде відбуватися тоді.

"Те, що сьогодні немає такого чіткого пояснення, провокує напругу. Адже якщо евакуація не відбувається, слід пояснити, чому. Якщо планується – пояснити, за яких умов, коли та як", – вважає Олег Саакян.

Раніше видання "Коментарі. Харків" повідомляло:

Віцепрем'єр Ірина Верещук під час брифінгу повідомила, що в деяких регіонах можуть запровадити обов'язкову евакуацію, у тому числі й на Харківщині. Це пов'язано насамперед із неможливістю запустити опалення на деяких територіях.

 Рано вранці 11 серпня в Харкові пролунала серія вибухів. Російські окупанти вкотре обстріляли один із районів міста. Мер Харкова Ігор Терехов прокоментував ситуацію у своєму Telegram-каналі. За його словами, окупанти потрапили по житловому будинку. На щастя, ніхто не постраждав. Терехов опублікував світлини наслідків ранкових обстрілів міста.

 Окупанти обстріляли ракетами селище на Харківщині. За словами голови громади, такого терору проти мирного населення селище раніше ніколи не знало. Він також показав фотографії наслідків ракетного обстрілу, на яких видно велику кількість руйнувань. Подробиці читайте у нашому матеріалі. 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися