Експерти розповіли, навіщо росіяни посилено обстрілюють Харків

Безглузді та руйнівні обстріли, яким РФ зазнає Харків, виглядають виключно як помста агресора

У середу, 17 серпня, увечері російські загарбники обстріляли гуртожиток у Салтівському районі Харкова. Понад 20 людей загинули та отримали поранення. Вранці 18 серпня "прилетіло" до Слобідського та Холодногірського районів міста. Навіщо росіяни з такою завзятістю обстрілюють Харків, у районі якого не йдуть власне бойові дії? За відповіддю на це запитання журналісти порталу новин "Коментарі" звернулися до експертів.

" Тактика терору - фактично останній аргумент Росії в ході війни "

Політичний та економічний експерт Тарас Семенюк зазначає, що Росія, як і раніше, застосовує тактику терору.

"Все спрямоване на залякування людей, – упевнений він. – На те, щоб зламати наш опір, нашу психіку. І поставити Україну навколішки. Це те, що не раз робив радянський режим. Ці методи використовується нинішня Росія. Країні-агресору все одно – громадянське населення чи ні. Головне – більше руйнувань та смертей".

Чому ж РФ зробила ставку на терор, причому особливо дістається українським містам із чималою частиною російськомовного населення?

Суть у тому, пояснює Тарас Семенюк, що несподівано для Росії – Харків, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Миколаїв, інші міста східної та південної України не підтримали так звану "спеціальну операцію" (по суті – військове вторгнення) та надавали (а не захоплені – надають)) опір з неймовірною мужністю.

"І стирання з лиця землі Маріуполя та Сєвєродонецька, варварські обстріли того ж Харкова, які не мають логіки з військової точки зору (удари завдаються по цивільних об'єктах) – це така собі помста "російського світу". Помста, зокрема, російськомовним українцям, які почуваються громадянами України – і поводяться відповідно", – вважає експерт.

Прямо протистояти такому терору складно. Особливо коли обстріли йдуть з території РФ, як у випадку з Харковом (б'ють, як правило, з Білгородської області).

"Але те, що українські фахівці останнім часом активно знищують ворожі склади та штаби, очевидно, впливає і на динаміку обстрілів. Вже дісталися Криму, – нагадує Тарас Семенюк. – Не виключено, що "бавовна" ("бавовна") в найближчому майбутньому прийде і до Білгорода. Ситуація, безперечно, складна. Але слід розуміти, що тактика терору – фактично останній аргумент Росії у ході війни. Ворог видихається. І нам потрібно набратися сил, терпіння і дотискати противника".

" Обстріли, яким РФ зазнає Харків – виглядають виключно як помста агресора "

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль так коментує чергові обстріли Харкова:

"Визнаний факт, що Харків – проукраїнське місто, хоч і багато хто там говорить російською мовою. Крім того, Харків – своєрідна студентська столиця, тут свого часу зводилися вищі навчальні заклади для всього Радянського Союзу. Тобто місто, де багато просунутої молоді, новаторства, знань. І ще 2014 року, під час так званої "російської весни" Харків, який намагалися тоді захопити будівельники псевдореспублік, показав свою проукраїнську позицію. Місцева влада, правоохоронці не дозволили з'явитися квазіосвіті "Харківській народній республіці" за аналогією з т.зв. "ДНР" та "ЛНР", створеними на окупованих частинах Донецької та Луганської областей".

Неодноразово після цього мешканці Харкова та області демонстрували свою проукраїнську позицію, зокрема допомагаючи боротися на Донбасі, нагадує експерт. Продемонстрував її і 2022-го, давши жорстку відсіч російській агресії.

"І те, що відбувається зараз, ті безглузді та руйнівні обстріли, яким РФ зазнає Харків – виглядають виключно як помста агресора, який вкотре обламав зуби про першу столицю України, – впевнена Катерина Коваль. – Нам слід зміцнювати загальну обороноздатність та обороноздатність кожного конкретного міста. Включно з Харковом і тим самим Миколаєвом, який став південним прикладом опору окупантам".

Раніше видання "Коментарі. Харків" повідомляло:

• Експерти розповіли, чи слід оголошувати в місті евакуацію і чи може РФ знову атакувати Харків. Докладніше про це читайте у матеріалі на нашому сайті.

Віцепрем'єр Ірина Верещук під час брифінгу повідомила, що в деяких регіонах можуть запровадити обов'язкову евакуацію, у тому числі й на Харківщині. Це пов'язано насамперед із неможливістю запустити опалення на деяких територіях.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися